2017. jan 24.

Angkor

írta: anatik
Angkor

Angkor a khmer templomok ősi városa Siem Reaptől pár kilóméterre; Angkor jelentése város.Területe 400 négyzetkilóméter, ahol szétszórva találhatóak különböző templomok, szentélyek. Ennek oka, hogy Angkor volt a Khmer Királyság fővárosa (802-1432), de ahány uralkodó annyi változtatás - voltak akik teljesen áthelyezték a városközpontot, volt akik hozzáépítettek, vagy leromboltak. A vallások is változtak, ennek megfelelően a templom stílusa is. Iparosodás előtt ez volt a világ legnagyobb városa, közel 1.000.000 lakossal.

Mára csak a templomok maradtak meg, mert azt kőből építették, az összes többi épületet (a királyi palotát is) fából, de azok sajnos nem állták ki az idő próbáját.

1431-ben a sziámi thaiok megtámadták és el is foglalták a várost, mely utána teljesen elnéptelenedett és benőtte a dzsungel. A XIX. században francia kutatók fedezték fel.

Egész Angor, de külön az épületek is a hindu világegyetemet szimbolizálják: A központi, fő templom szimbolizálja a szent Meru hegyet, ahol az Istenek élnek és a fizikai és a szellemi világ szívét szimbolizálja mind a hindu vallásban. Azt vizesárok veszi körbe, ami a védelmi szerep mellett az óceánokat is szimbolizálja.

A falak négyzet alakúak és a négy égtáj felé néznek. Egy kivételével a bejárat a keleti kapun volt, amin keresztül bevilágított a felkelő nap sugarai - szimbolizálva az életet. Angkor Wat bejárata nyugati fekvésű - lemenő nap sugarai az elmúlást, a halált jelképezve.

Angkor térképe:

angkor-temple-map.jpg

Az épületeket 2 féle kőből építették: belső falak laterit kőből (vöröses színű, lyukacsos, nagyon kemény, ellenálló kő), a külső burkolat pedig mészkő volt; ebbe vésték bele a mintákat.

img_4127.JPG

A kövekbe lyukakat vájtak, amibe ékeket szorítva egy emelő segítségével helyezték be a helyükre, majd oldal irányú mozgatással csiszolták össze az egymás mellett lévő köveket. Angkornál körülbelül 5 millió tonna mészkövet használtak, amit kb. 40 kilóméterről hoztak el (tutajokkal, elefántokkal). A mészkőbe mindenféle mintákat, történeteket véstek, amelyek festve is voltak

img_4128.JPG

A templomokat, kapukat Nagák védik, kígyótestükkel körbeölelve a városrészeket:

img_4145.JPG

Angkor Wat (Angkor egyik temploma) szimbolizálja a Khmer birodalom fénykorát, így a khmerek teljesen joggal, nagyon büszkék erre a nevezetességre. Megtalálható a zászlón, pénzen, szuveníreken... és még sört is neveztek el róla.

Szólj hozzá