2017. jan 26.

Angkor Wat

írta: anatik
Angkor Wat

Angkor Wat Angkor egyik leghíresebb temploma, jelentése templomváros, mert hatalmas területén (200 hektár) lakóépületek is voltak, királyi palotával. Ezek sajnos főként fából épültek, így nem maradtak meg az utókor számára. Sajnos nem került be a világ új hét csodája közé, pedig megérdemelte volna. A Khmerek annyira büszkék rá, hogy még a zászlójukra is rátették (rajtuk kívül csak Afganisztán zászlóján van emlékmű)

A templomot Vishnunak (hindu isten) építették, nem a királynak. Angkor Wat (eredetileg hindu templom) valamikor a 13. század végén átalakították buddhista templommá, és még ma is járnak ide buddhisták imádkozni.

img_4221.JPG

img_4144.JPG

img_4145.JPG

Angkor Wat (mint a legtöbb hindu templom) a Meru hegyet (Istenek lakhelyét) szimbolizálja. Bejárata a nyugati oldalon van (lemenő nap sugara világít be), ami a halált és az elmúlást szimbolizálja a hindu kultúrában. Erre utal az is hogy a falakon lévő történeteket órajárással ellentétes irányban kell nézni (temetési rituálékra utal). A nyugati tájolású bejárat teljesen egyedi az Angkorban található templomok között. Nap-éj egyenlőségnél a nap pont a fő toronnyal egy vonalban kel fel.
A falak tele vannak mészkőbe vésett domborművekkel. Pl. itt található közel 3000 apszara táncos mintája. Az apszara táncosok női istenségnek tartott lények voltak. A faragásokon mindegyik egyedi, más ruhával, ékszerrel, kéztartással van ábrázolva. Van egyetlenegy, ami úgy mosolyog hogy még a fogai is kivillannak - a táncosok amúgy nagyon visszafogottak és elegánsak.

img_4147.JPG

img_4148.JPG

A középső szentélynél található a Visszhangcsarnok: ha a falnak háttal állsz és a mellkasodra ütsz kongó hangot hallasz. Itt található az ezer Buddha csarnoka - miután buddhista templom lett Angkor rengetegen zarándokoltak ide és hoztak magukkal Buddha szobrot. A polgárháború idején (XX. sz.) a szobrok többségét megrongálták.

image1_masolata.JPG

img_4217.JPG

img_4218.JPG

Bent öt torony található. A középsőre fel lehet mászni (ha ki tudjuk várni a száz méteres sort). A lépcső nagyon meredek - így csak oldalazva tudsz lejönni, így nem tudsz hátat fordítani a szentélynek és az Isteneknek.

img_4216.JPG

img_4146.JPG

Angkor Wat galériáinak falait a Rámájanából származó hindu eposzok díszítik. A királyokat, előkelőségeket, Isteneket mindig kiemelték az ábrázolásoknál: nagyobbak mint a normál emberek, állaton, szekéren vagy trónon vannak és sok napernyővel, pálmalevéllel vannak körülvéve. Ha valami egymás mögött van a térben azt egymás felett ábrázolták.

img_4213.JPG

img_4214.JPG

img_4215.JPG

image6v2.jpg

image1_4198.JPG

Szólj hozzá