2016. dec 05.

Jakarta 2. nap

írta: anatik
Jakarta 2. nap

Korán keltem és behoztam a tegnap kiesett fél napomat. Igazából Jakartában nincs nagyon mit látni, de van hangulata: zizegős, pörgős város. (Kicsike kis város, népessége akkora mint egész Magyarországé...)

img_1221.JPG

Az emberek rettentően kedvesek, csak egy pár példa, pedig még csak 1 napja vagyok itt:

  • Véletlenül bekeveredtem egy magánterületre, de ahelyett hogy kizavart volna a tulaj csinált velem egy selfit
  • Az emberek mindenféle hátsó (értékesítési) szándék nélkül mosolyogva köszönnek, a bátrabb gyerekek be is mutatkoznak.
  • Amikor elveszettnek tűnök megkérdezik hová tartok és útbaigazítanak. Volt hogy elvittek busszal egy pár utcasarkot. De olyan is volt, hogy amikor a vasútállomásra tartottam egy helyi elmondta nekem a teljes menetrendet Bandungba (holnap oda megyek), hogy tudom átvenni a jegyem, mennyivel előtte menjek ki, mennyibe kerül... kb. mindent. Tök mindegy hogy ezeket nem is kérdeztem, meg hogy már tudtam... egyszerűen szívből segítenek :)

Közlekedésről: Tegnap már meséltem a motoros taxiról (ojek), raktam fel videót róla. Van még vasút/felszíni metro, aminek nem sok haszna van: 10-15 perc is eltelik egy-egy járat között és perceket képes a megállón kívül állni, amíg szabad az út. Viszont nagyon olcsó, egy út 3000 Rp, azaz 60 Ft. Ugyanúgy kártyás beléptető rendszer van mint Szingapúrban. Van pár város által üzemeltett turista busz, amik a fő látványosságok körül mennek - ezek ingyenesek. Van még a helyi busz, ezt nem igazán sikerült kiismernem, mert van itt is kártyás rendszer meg kallernak fizetős. Nehéz kiigazodni hogy merre mennek. Leinted őket és ott állnak meg ahol mondod. Van még taxi, motoros riksa és működik az Uber is. A gyalogosoknak nincs egyszerű dolga: a zebra, lámpa ismeretlen fogalom, ha át akarsz valahol kelni, akkor elindulsz és bízol benne, hogy kikerülnek. Nem szabad vacillálni, mert azzal csak megtéveszted az autósokat/motorosokat. És lehetőleg olyan helyet válassz átkelésre ahol középen van egy sziget, így csak 3-4 sávon kell egyszerre átvágni.

img_1222.JPG

Ez pedig egy benzinkút :D Azokban a műanyag flakonokban üzemanyag van:

img_1220.JPG

Ez pedig itt a snake fruit, kígyó gyümölcs, a héja olyan mint a kígyó bőre. A piacon vettem kilóját 260 Ft-ért (és valószínűleg még sokat is fizettem érte); Szingapúrban 1 db alma került ennyibe. Ropogós és ízre olyan mint az alma és a körte keveréke, gesztenye nagyságú magok vannak benne.

img_1231.JPG

Megtett kilométerek: 13 km

Szólj hozzá