2016. dec 12.

Hogyan tettem meg 10 óra alatt 150 km-t...

írta: anatik
Hogyan tettem meg 10 óra alatt 150 km-t...

Ha az ember Indonéziában utazik akkor el kell engednie az idővel kapcsolatos elvárásait. Itt nincs idő: senki nem siet sehová, nincs idegeskedés és rohanás. Erre legjobb példa a mai napom, amikor 10 óra alatt értem el a 150 km-rel arrébb lévő célomhoz.

ido.jpg

Reggel kilenckor elindultam Cipanasból Garutba, ahonnan a buszom indul Pangandaranba - milyen egyszerűen is hangzik! 2 angottal el is jutottam a buszállomásra, ahol a sofőr mutat egy nagy fehér buszra hogy olyanra szálljak fel. Miközben keresem a megfelelő buszt jönnek a helyiek, hogy hová megyek. Mondom hogy Pangandaranba és már vezetnek is a buszhoz. Csakhogy nem nagy fehérhez, hanem szokásos angothoz. Igazából nem csodálkoztam, eleget utaztam már ilyenen. Felszálltam, szépen elkezdtek gyűlni az utasok, de még várunk... 2 óra múlva el is indulunk. Várakozás közben nincs idegeskedés, mindenki nyugodtan ül, eszik, diszkréten beszélget vagy bambul ki a fejéből (mint én) - fel sem tűnt a két óra, hisz nem sietek sehová. Egy helyi fiú egész jól beszél angolul, ő is oda megy mint én. 3,5 óra buszozás után szól, hogy most át kell szállnunk egy másik járatra. Itt már kezdett világos lenni, hogy valószínűleg szépítettek hogy Pandangaranba mennek. Sebaj, amíg ezt a helyi, angolul beszélő és Pandangaranba tartó fiút látom nem lehet semmi baj. Ránézek a google mapsre és látom hogy alig jöttünk valamit és még 4,5 óra út van hátra.

Az út alatt sokat beszélgettem a fiúval (Darel, igazából Darussalem, de azt a külföldiek nem tudják megjegyezni :D) és sok érdekességet megtudtam, pl:

- Amikor valaki le akar szállni a buszról azt mondja 'kiri' vagy 'kiri-kiri' - ezt én is gyorsan megtanultam és használtam is. Mint megtudtam azt jelenti, hogy bal/balra - Itt fordítva (angolosan) közlekednek mint nálunk, azaz az út bal oldalán mennek (a vezető pedig jobboldali ülésben ül). Azaz a 'kiri' azt takarja hogy húzódjon le balra, mert le akar szállni.

- Darelnek szeptemberben volt az esküvője, feleségét úgy hívják, hogy Tri May Lawati - Tri, mert 3. gyerek, May mert májusban született :)

Este 7-re meg is érkeztem a szálláshoz, eléggé kifáradva, pedig csak ültem :) De Darel felajánlotta hogy holnap megmutatja a környéken a látnivalókat.

Nem kell semmit sem siettetni, mert minden úgy van jól ahogy van :)

u.i: ami hozzájárult ehhez a menetidőhöz:

  • várakoztunk helyeken hogy új utasok jöjjenek
  • kanyargós, hegyi utak
  • zsúfolt városi forgalom

Itt nincs menetrend - se indulási, se érkezési :)

Szólj hozzá