2017. jan 30.

Kínai újév

írta: anatik
Kínai újév

Január 28-án volt a kínai újév, elkezdődött a kakas éve.chinese_new_year.jpgAz újév napja minden évben változik, a február 4‑hez legközelebb eső újhold napján tartják. Bár Kambodzsának van saját újéve (áprilisban) ünneplik a kínai újévet is.

Ilyenkor a családok összegyűlnek és közösen töltik a napot: esznek, játszanak, beszélgetnek. Az ázsiaiak nagyon babonásak, ami az újévi szokásokban is megnyilvánul. Íme néhány furcsa és kevésbé furcsa szokás:

  • Új év napja előtt kitakarítanak, hogy a házat megtisztítsák a rossz dolgoktól. A háznak az újév előestéjén már tisztának kell lennie és elpakolnak minden tisztítószert. A szemetet a szoba közepe felé söprik és a hátsóajtón viszik ki, hogy a jó szerencse ne kerüljön bele.
  • Ahogy köszöntöd az új évet olyan lesz az egész éved: mindenki új ruhát vesz fel, hajat vágatnak, a betegek kikelnek az ágyból, adóságaikat behajtják, befizetik. Sok vacsorát főznek, mert ha marad másnapra akkor az a bőség jele.
  • Itt is van tűzijáték, petárda, aminak az a szerepe, hogy elűzze a gonosz szellemeket.
  • Sok minden értéket (vagy annak papír változatát) elégetnek, melyről úgy gondolják hogy őseikhez átjutnak a túlvilágra. (pl. 100 dolláros bankjegy másolatát)
Szólj hozzá